top of page

Krajanský inštitút s Kalabom na Židovskej ulici



V sobotu 27. mája sme sa ako Krajanský inštitút s Kalabom už tretí raz zúčastnili podujatia Kapitulské dvory, ktoré sa otvárajú verejnosti.


Tento rok sa pridala aj zrenovovaná Židovská ulica, kde sme sa o program vo väčšej miere postarali. Okrem známeho pimp insita art, kde deti dotvárajú predkreslený insitný obraz, sme naivnú tvorbu umelcov slovenskej menšiny z Vojvodiny, ktorú prezentujeme v Kalabe, priblížili účastníkom aj prostredníctvom výstavy maliara Mira Hraška zo srbskej Hajdučice. Počas pochutnávania si na tradičnej dolnozemnskej fazuľovici mali okoloidúci možnosť porozprávať sa so samotným autorom obrazov.


Keďže sa v Kalabe venujeme aj študentom VŠVU, na Židovskej ulici nechýbali ani oni. Lucka Seppová z ateliéru textilnej tvorby v priestore, Alexandra Oppoldausová a Michaela Guthová z ateliéru textilného designu si pripravili textilný workshop určený najmä pre detských účastníkov, no nielen pre nich. Dorota Brázdovičová z katedry intermédií workshop viazania kníh a Radovan Dranga z ateliéru kreatívnej fotografie priniesol vlastnoručne zostrojenú Cameru Obscuru v skrini, ktorá zožala veľký úspech aj od zahraničných návštevníkov Kapitulských dvorov.


Počas celého dňa mali návštevníci Židovskej ulice možnosť zhliadnuť aj výstavu o významných židovských osobnostiach Bratislavy, ktorú dvakrát sprevádzala aj komentovaná prehliadka pani Kamenickej zo Židovského múzea. Okrem toho sa na minipódiu priebežne odohrávali vystúpenia mladých umelcov Róberta Benku a Ľuboša Janáka s ich autorskou hudobnou tvorbou a vystúpenia finalistov projektu Medziriadky Jakuba Speváka, Julky Oreskej a Sama Vidu.


Sme radi, že sme mohli myšlienku Krajanského inštitútu doniesť opäť raz aj mimo brány Kalabu a zároveň priniesť viac umenia aspoň jeden deň v roku do významnej ulice Bratislavy, ktorá by si zaslúžila viac pozornosti verejnosti.


Tešíme sa opäť o rok a možno aj skôr.

Vybrali sme
Posledné príspevky
Archív
Hľadaj podľa tagov
No tags yet.
Sleduj nás
bottom of page