top of page

Vernisáž: Pavel Hajko

Vo štvrtok 23. marca sme otvorili výstavu "Kde kohúty nespievajú, niet ľudí" slovenského insitného maliara zo Srbska z Vojvodiny autorskou vernisážou, ktorej autor Pavel Hajko patrí medzi najznámejších umelcov insitnej enklávy.

Súčasťou vernisáže bola aj prezentácia z cyklu Nehaňte ľud môj z tvorby fotografa Martina Kleibla a hudobníka Miša Veselského. Obaja navštívili Kovačicu v roku 2012 a vytvorili o kovačických maliaroch krátku fimovú prezentáciu "Sú naivní a preto obľúbení. Maliari z Kovačice.", ktorí prišli osobne predstaviť.

Obrazy uvedol do života aj kovačický galerista Pavel Babka.

Tomáš Čelovský k obrazom Pavla Hajka: "KDE KOHÚT NEZASPIEVA, NIET ANI ĽUDÍ", hovorí srbské príslovie. Prítomnosť kohúta v našich domácnostiach je nám už taká samozrejmá, že si jeho symbolickú mnohovýznamnosť ani neuvedomujeme, pričom ona siaha hlboko do minulosti. Tak napríklad, v Indii, odkiaľ tieto vtáky pochádzajú, kohút je atribútom slnečnej energie. V Japonskom bájosloví jeho spev láka bohyňu Amaterasu, aby vyšla z jaskyne, v gréckej mytológii prislúchal solárnym bohom Diovi a Apolonovi, ale aj lunárnym bohyniam Lete a Artemide. Niektorí insitní umelci urobili z kohúta svoj ústredný motív, pričom významové ťažisko posunuli z oblasti mágie na rovinu symbolizovanej erotiky a pudovosti. MOJE KOHÚTY zaraďujú PAVLA HAJKU medzi ochrancov tradície a bohatého motívu a zároveň uvádzajú vývinové obdobie a novú techniku v bohatom maliarovom opuse. Majú však bližšie k estetike špatného, než k tej láske na prvý pohľad, na akú sme si v insite zvykli. To im, pravda na výtvarnej hodnote neuberá. Práve naopak. Všetko je navonok tu a navonok v poriadku: aj dôverne známa krajinka s čipkou konárov, aj idylické domčeky, iba s pánom toho priestoru - kohútom - akoby niečo nebolo v poriadku. Vychudnutý, s holým hrdlom a naježený, skôr sa podobá na unaveného vojaka, ktorý všetko skúsil a všetko videl. Ale zároveň aj rozhodný a neoblomný, vták ktorý si zasadol na sám Mesiac, tento kohút akoby ohlasoval nové ráno. Chceli by sme veriť, že aj nám, aj autorovi."

Vybrali sme
Posledné príspevky
Archív
Hľadaj podľa tagov
No tags yet.
Sleduj nás
bottom of page